Kun tilaat meiltä...

Toimitamme tuotteet kotiin ympäri Suomen.
Maksutapoja kaupassamme on monia. Voit ostaa tuotteitamme verkkopankin, luottokortin tai osamaksun avulla.
Autamme mielellämme, jos sinulla herää jotain kysyttävää. Voit soittaa meille, tai lähettää sähköpostia.
Tuotteillamme on 20 vuoden runkotakuu

Tuet samalla suomalaista työtä ja - lähituotantoa ja pienennät hiilijalanjälkeäsi.

Tarinamme

Oli vain rahaton nuorimies, jolla oli vain hiukan kokemusta huonekalujen ovelta ovelle myynnistä ja verhoilun saloja opiskeltu naapurin Raimon huonekaluverstaalla. 

Oli myös kova into tehdä jotain käsillään ja elättää siinä sivussa perheensä…

Jurvan kotiteollisuuskoulua oli tullut käytyä yksi vuosi, kunnes armeija kutsui. Sitä ennen oli vähän käyty keskikoulua, ja siinä samassa oltu töissä Essolla 13- vuotiaasta lähtien.

Alussa paljoa ei ollut, ainoastaan autotalli, sisu ja 1570, silloista markkaa, jotka nekin oli ”lainassa” nuorimman lapsen Kain lapsilisä tililtä. Rakennettiin autotalliin ensimmäinen n. 50 neliöinen verstas. Verstaalle rakennettiin verhoilu / leikkuupöytä, ja muutama hylly seinille ja niin ”tehdas” oli valmis. Vanha ompelukone, kompressori, ja verhoilupyssy löytyivät parilla sadalla vaimon sukulaisen navetan periltä. Siinä sitä sitten oli ensimmäinen homma, saada vanhat ”romut” pelaamaan, mutta kuntoonhan nekin saatiin.

Ensimmäisinä vuosina muistan elävästi kun toinen poikamme Kari oikeastaan ”asui” verstaalla kanssani. Pikku poika touhasi siinä isolla leikkuupöydällä omia touhujaan, piirteli isälle uusia kalustomalleja, ja välillä hypättiin vanhaan ”koppiautoon”, ja lähdettiin taas tarvikkeiden hakuun. Siinä se oli elämä mallillaan, ja aika juoksi. Kari on edelleen firman palveluksessa, joskin tekee nykyään ihan muita hommia, kun piirustuksia, isän iloksi. Kaippa siinä isän touhuiluja katsoessa tarttui Kariin ehkä liikaakin sitä ”huonekalupölyä”. Kari vastaa nykyään tuosta ATK:sta, ja tekee tehtaalla vähän joka hommaa.

 

Siihen aikaan oli Etelä-Pohjanmaalla vielä runsaasti ns. ovelta-ovelle kauppiaita, jotka olivatkin sitten Tmi Jouko Haapalan ensimmäisiä asiakkaita. ja siitä se alkoi. Koneostoksista jäljelle jääneillä rahoilla haettiin sitten paikalliselta puusepältä, ensimmäinen ”sorvikaluston runko-osat. Vielä jäi rahaa, ja lähdettiin Jurvaan Hiipakan silloiseen huonekalutarvikkeitten tukkukauppaan. Ostettiin vähän vaahtomuovia, 10m hyvää huonekalukangasta, ja vähän sitä sun tätä, silloisen Hiipakan myyntipäällikön Raimo Kontaksen avustuksella. No siinä vaiheessa kyllä alkas jo näyttämään siltä, että rahat on loppu. Siispä nopeasti takaisin ”tehtaalle”, ja niin alkoi sitten ensimmäisen oman sohvakaluston suunnittelu ja valmistus.

Alusta alkaen, päällimmäisenä ajatuksenani oli, että heti ensimmäinen kalusto tehdään, niin hyvin ja huolella, ettei taatusti tulisi huonoa palautetta asiakkailta, siinä sitten tehtiin, ja purettiin, ja taas tehtiin. Tätä samaa ajatusta, tuotteitten laadusta on tinkimättömästi noudatettu nyt jo sitten lähes 40-vuotta, ja tästä ei tingitä. Voimme ylpeänä todeta, että tuotteiden laadusta, ja toimitusten varmuudesta olemme saaneet koko toimintamme ajan vain positiivista palautetta. Olemme valmistaneet huonekaluja lähes kaikille Suomalaisille huonekaluketjuille, ja yksityisille kauppiaille läpi kauniin Suomenmaan. Olemme saaneet vuoden tavarantoimittajan tittelin useasti, tässä vuosien saatossa, joka jo sinänsä on tae siitä, että tuotteemme ovat laadullisesti ensiluokkaisia.

Aika pian itselleni selvisi, ettei kannata tehdä samanlaisia huonekaluja, kuin muut tekee, halusin suunnitella, ja tehdä ihan ”omannäköisiä” sohvia ja tuoleja. Tämä on ehkä ollut, niin siunaus, kuin kirouskin! Olemme joskus yrittäneet muuttaa mallistomme näköä hyvinkin radikaalisti, ja mennä siihen niin sanottuun ”valtavirtaan”, mutta olemme siinä (onneksi), hivenen epäonnistuneet.

Olimme kerran Seinäjoella messuilla, kun juttusille tuli vanha tuttu kauppias, seisoimme siinä omalla ns. uusien malliemme osastolla, kun kauppias tokaisi minulle….Mitäs sä Jouko täällä toisten osastolla seisoskelet, mennään katsomaan sun malleja teidän omalle osastolle. Siinä sitä piti sitten vähän nolona sanoa, että me kyllä ollaan meidän osastolla, mutta et nyt vaan tunnista meidän uusia malleja. No silloin oli yritetty uudistua liikaa, ja muuttaa mallistoa, valtavirtaan sopivaksi, ei ollut meidän juttu.

On oikeastaan hienoa, kun meidät tunnistetaan, siitä että teemme ”erilaisia huonekaluja” kun muut valmistajat. Eli olemme onnistuneet, siinä alkuperäisessä suunnitelmassa tehdä ”omannäköistä” designiä, ja mallistoa. Tällä linjalla menemme edelleen.

Tuli sitten vuosi 1987, ja isäni Martti Haapala, jäi varhennetulle eläkkeelle työstään. Eräänä iltana hän soitti, ja kertoi, että nyt olisi myynnissä ”halpoja” rakennuselementtejä, ja tonttia olisi täällä meidän pelloilla yllin kyllin, että lähdetäänkö katsomaan huomenna. Hetken siinä mietin, ja sanoin…mennään vaan. Ja niinhän siinä kävi, että seuraavan vuoden syksynä 1988, oli ensimmäinen osa 270 neliötä varsinaista tehdasta pystyssä Kauhajoen Turjankylässä, ihan siinä Evankelisen kansanopiston vierssä. Tässä kohtaa erityismaininta, ja kiitos jo edesmenneille vanhemmilleni isälleni Martille, ja äidilleni Sirkalle, jotka olivat Kauhajoelle muuton jälkeen todella paljon mukana tehtaan toiminnassa.

Tässä oli alku kaikelle vähän suuremmalle. Aloimme tekemään Kleopatra nimistä kalustoa, joka koristi tuhansien ja tuhansien asiakkaitten kotia 1990 luvun alkupuolella. Epäilisin, että löytyy vielä monesta pirtistä tälläkin hetkellä. Laajensimme 90-luvulla useampaan eri otteeseen, ja lamakin meni ikään kuin huomaamatta ohi. Pojat Kai ja Kari varttuivat, kävivät koulut, ja armeijat ja siirtyivät siitä sitten firman työntekijöiksi, myös vaimo Marita tuli konttoriin töihin.

Meillä oli lähiympäristössä useampi pienempi verstas, jota tekivät meille kalusteita alihankintana. Itse ajelin kuorma-autolla pitkin Suomea kuskaten tavaraa liikkeisiin, vähän oli päivät pitkiä välillä. Oli Maskua, Askoa, Sotkaa, ja satoja yksityisiä liikkeitä, mihin kalusteita kuskattiin.

Elämme nyt vuotta 2021, teemme edelleen tuotteemme 100% Suomessa. Käsityön leima on kaikissa tuotteissamme, emmekä tee mitään varastoon, vaan kaikki tuotteet räätälöidään asiakkaan tilausten mukaisesti. Eli kuluttaja saa juuri hänelle käsityönä Suomessa valmistetun sohvan tai tuolin. Sitä ei oteta mistään varaston hyllystä, liukuhihna tuotannon tuottamana, ja tuhansia kilometrejä laivarahtina kulkeutuneena, ehkä vielä eettisesti väärin tuotettuna. Kaikki tuotteemme valmistetaan mahdollisimman ekologisesti lähituotantona. Lähes kaikki tuotteissamme käyttämät osat ja komponentit tulevat alle 30km.

Olemme sitä mieltä, että kun näin toimimme, niin kannamme myös pienen vaatimattoman kortemme kekoon ajatellen maapallon ekokatastrofin välttämiseksi.

 

– Jouko Haapala, Yrittäjä